Sju tips mot inbrott

Postat 18 februari, 2016 av linda

Oroar du dig för inbrott i ditt hem? Det är fullt förståeligt med tanke på de ökande brottssiffrorna och låga antalet faktiska lösta inbrottsfall. Det kan faktiskt finnas lite saker du själv kan tänka på för att förebygga inbrott. Här följer en kortlista över praktiskt användbara tips. Läs dem, ta till dig dem och se framförallt till att tillämpa dem.

Enkla knep för att slippa tjuvar

  • Prata med din grannar innan du åker bort, be dem ta in posten så att en full brevlåda inte signalerar att du är bortrest. Be dem också om att parkera bilen på din parkering då och då så att det ser ut som att någon är hemma.
  • Byt lås när du flyttar in en ny bostad till ett godkänt lås för att undvika att tidigare boende i din bostad har kvar en kopia av nyckeln. Se även till att ha bra och godkända lås på fönster och eventuell altan/balkongdörr.
  • Lås alltid ytterdörren, även när du är hemma och undvik att förvara värdesaker i hallen. Att gömma värdesaker i lådor, garderober och frysen är också en dum ide då detta är första platserna en inbrottstjuv letar på. Det bästa är att skaffa ett värdeförvaringsskåp eller kassaskåp.
  • Sätt rörelsedektorer på din ytterbelysning så att ingen tjuv kan smyga sig förbi oupptäckt. Sätt timers på olika tider på belysningen inomhus för att lura inbrottstjuven om du åker iväg hemifrån.
  • Dokumentera med bilder och stöldmärk dina saker för att lättare få tillbaka dem vid ett eventuellt inbrott. Detta kan även hjälpa till att få tillbaka pengar på försäkringen då du lättare kan ange vad som saknas.
  • Skylta inte med att du är borta, dra inte ner persienner eller flytta bort blommor för att underlätta för blomvakten. Lämna gärna bollar, leksaker och kanske tvätt kvar i trädgården men städa bort stegar och andra verktyg som kan underlätta för tjuven. Tänk också på att inte gömma eventuell extranyckel för nära dörren, dem flesta inbrottstjuvar vet att extranyckeln oftast är gömd inom ett par meter från ytterdörren.
  • Skaffa ett larm. Vissa larm kommer med vakter som rycker ut vid aktivering av larmet, vilket ökar säkerheten. Bevakning och larmfirmor finns över hela landet men söker du efter bevakning i storstäder som Malmö finns Sydsec – Din trygghet i Malmö – som ett starkt alternativ. Ska du skaffa ett larm, lägg då gärna lite extra pengar på ett modernare  och mer sofistikerat larm med bevakning med kameror. Investeringen är helt klart värd pengarna.
Kategori: Trygghet /